Wisuda Maret 2018


Congratulations to all my friends who graduated this month! Usaha kalian gak bakalan sia-sia berjuang lebih dari 4 tahun dari tahun 2013 sampai tahun ini. Selamat buat teman-teman jurusan dari Teknobiomedik angkatan 2013. You guys are amazing! Semoga kita semua bisa conquer the world ya!

Teman-teman aku dari UKM Unair, Aim dan Nabria! Selamat atas kesuksesan kalian! Terimakasih sudah menjadi partner untuk belajar dan bermain selama di universitas. Buat teman-teman KKN Keluarga Congkak, jangan sampai pertemanan dari KKN hanya berhenti disini. Kalian paling kece diantara KKN yang lain dan paling seru.

Semoga kita semua bisa membangun almamater bersama, jangan sampai setelah lulus nanti kita tidak saling sapa. Jadikan wisuda ini pintu untuk kesuksesan maisng-masing dan mari kita bersama membangun bangsa sesuai passion dan minat kita dan juga sesuai kemampuan kita.

Advertisements

INOVASI dan PROBLEM Netizen Indonesia

Ketika membuka grup line PIMNAS 2017, saya dikejutkan dengan berita heboh lagi yang sebenarnya sudah lama. Jadi ceritanya begini, adik kelas saya membuat suatu karya ilmiah tentang pembangkit listrik berkonsep free energy dan zero emission dari magnet. Sayangnya, banyak yang salah kaprah dengan karya dia sehingga mengatakan bahwa karya dia ini menyalahi hukum termodinamika lah, salah lah. Gak mungkin lah. Bodoh lah yang bikin. Hingga almamater saya disebut-sebut gak becus mendidik mahasiswa. Parahnya lagi, juri PIMNAS juga diolok-olok karena bisa-bisanya meloloskan karya “sefenomenal” ini.

Karena selama kuliah saya lebih berkutat ke nanomaterial dan tissue engineering, saya kurang paham dengan karya adek kelas ini. Tapi setelah ditelusuri yang mereka buat itu adalah magnetic motor yang mengubah energi kinetik menjadi listrik kemudian karena magnet atau gaya lain menghasilkan outputnya yang lebih besar. Nah, dari sinilah banyak yang bertanya karena secara hukum termodinamika 1 tidak mungkin. Tapi dari data mereka tegangan input dan putput beneran beda. Outputnya lebih besar dibandingkan inputan. Saya kurang paham caranya bagaimana, tapi dari penjelasan si anak ini disebut free energy dan zero emission. Free energy karena jika hal ini benar-benar dilakukan, harga listrik akan lebih murah dan elektrifikasi di Indonesia akan merata, tidak tergantung pada PLN. Zero emission karena sebenarnya emisi GHG nya akan sangat rendah. Tentunya kalau alat ini berhasil dibuat dan dipasarkan, sayangnya lagi. Masih banyak dilakukan penelitian mengenai konsep ini.. Karya yang serupa bisa dilihat disini.

Sayangnya lagi, netizen ini savage banget. Langsung olok-olok bahwa ini tidak mungkin. Saya akui, jika baca sekilas judul mereka rasanya nggak mungkin. Tapi kalau sudah baca ISI dari karya mereka itu masuk akal. Buktinya, alat mereka bekerja, meski saya tidak tahu apakah benar nilai outputnya lebih tinggi atau tidak.

Parahnya itu komentar yang dilontarkan tidak membangun sama sekali. Ikut saja mencela tanpa ada klarifikasi. Sehingga saya sebagai senior marah dan kesal dengan netizen ini. Tidak bisakah dijadikan topik ilmiah untuk didiskusikan? Baca jurnal kembali?

Netizen kita lebih suka mengolok-ngolok daripada berkarya sepertinya. Jadi ingat kasus delegasi debat Indonesia yang dikomentari pakaiannya. Para tuan-tuan dan nyonya-nyonya yang berkomentar itu sudah menyumbang apa memangnya ke Indonesia? Sudah menyumbang apa ke almamater? Desa? Paling cuma ikut menyumbang angka konsumerisme.

Jadi, kalau ada isu heboh viral seperti ini, jangan langsung reaktif (Apalagi yang berkaitan dengan dunia ilmiah). Be proactive, hubungi sang inovator. Tanya dan diskusi, bagaimana karya ini bisa dijadikan kenyataan. Kamu gak setuju, siapkan counter-argument yang ilmiah, yang terdidik. Bukan asal bikin komen di line, instagram, atau facebook. Ini adalah contoh yang bagus (KLIK DISINI)

 

http://news.unair.ac.id/2017/07/17/mahasiswa-unair-ciptakan-pembangkit-listrik-free-energy-zero-emission-dan-portable/

Workshop AKOE INDONESIA

On the 9th December yesterday, I became one of the collaborative committee from UKM, BEM, and AUMBO for AKOE INDONESIA Workshop. I was responsible for registration and also publication. The experience actually didn’t left me something to remember about. Because I also have another thing to do at that time, like Calculus class which I need to attend because I have been away so many times during class.

This workshop focusing in building nationalism and also entrepreneur skills for better Indonesia. The organizer think that nationalism is the key to motivate entrepreneur to make a better changes in Indonesia. I hope it could happen soon.

Airlangga Specta 2016

I am so happy that Airlangga Specta 2016 was a huge success. I thank you all for participating in this awesome event. Probably this is not know by many people that I am the coordinator for this drama :-(. It’s okay, they probably remember Rama, Sinta, and Rahwana more than remember the people that working behind the scene. The producer (that’s me), the director, screen writer, etc. Nonetheless, we were very happy when we saw that ACC hall is full of people watching our performance, although it was very late. Thank you! Matursuwun!

Here I give you a glimpse of the performance and also my narcissistic appearance in the photographs.

img_5127 img_5375 img_5380 img_5391 img_5364 img_5214 img_5142

Molecular and Cellular Life Sciences 2015 (MCLS 2015)

Molecular and Cellular Life Sciences 2015 (MCLS 2015)

Web: http://itd.unair.ac.id/mcls2015

CALL FOR ABSTRACTS

Share your research findings!
We invite authors to submit abstracts for oral and poster presentation at MCLS 2015

Molecular and Cellular Life Sciences 2015 (MCLS 2015) is a joint seminar between Institute of Tropical Disease (ITD) – Universitas Airlangga and Institute for Protein Research Osaka University-Japan. This joint seminar aims to improve academic exchange, research collaboration, and common goal to advance scientific research in Asia.

Abstracts are invited to submit. All submissions to the conference will be reviewed by at least two independent peers for technical merit and content.
TOPICS/OVERVIEWS:

1. Infectious Diseases
2. Biochemistry
3. Strcutural Biology

Abstract must be written in ENGLISH and submit online through websitewww.itd.unair.ac.id/mcls2015 or send via email to mcls2015@gmail.com.
Deadline abstract submission :

March 1, 2015

Abstract acceptance announcement :

March 10, 2015

If you have any queries, please do not be hesitate to contact us for further information. Visit our website at http://itd.unair.ac.id/mcls2015

International Office and Partnership Universitas Airlangga's photo.
International Office and Partnership Universitas Airlangga's photo.

Chonnam National University International Summer Session 2015

Chonnam National University International Summer Session 2015
Apply: http://s.unair.ac.id/CNUISS2015

UNAIR Students Application Deadline : March 6th, 2015 13.00 WIB

Chonnam National University (CNU), Korea, is delighted to introduce a chance to study and travel during the four-week period over this summer in the Chonnam National University International Summer Session 2015 (CNUISS 2015).

Last year, CNU invited 63 international students and 12 professors from partner universities and they were very satisfied with their one month stay at CNU. The courses offered have a length of 4 weeks and are taught by the professors of proven expertise and experience in the most leading-edge areas of knowledge of CNU and partner universities abroad. Students can take up to two classes and get six credits and travel across Korea with the international students from 20 different countries including Chonnam students.

download program brochure: https://db.tt/E9wGo8VP

The Following is a brief overview of the program:
Period: June 23 – July 20, 2015
Class Hours: 45 hours (3 hours a day/4 days a week/4 week period) **CNU will issue the official transcript after this program.
Cultural Excursions: Twice a week (Wed. and Sat.)

– Welcoming & Farewell Party
– Korean Folk Village
– Temple Stay
– POSCO: the world’s largest multinational steel-making company by market value
– Korean Traditional Cooking, Clothing Trials & Etiquette Classes
– Korean Baseball Game
– Gwangju 518 Memorial Park
– Trip to Seoul, DMZ(Demilitarized Zone) & Jeonju city
– Boryung Mud Festival

Official Language of the Program: English
Class Setup: A mixture of Korean students and international students.
Fee: Total 1,400,000KRW
– Application Fee (Non-refundable): 100,000 KRW
– Tuition: 500,000 KRW
– Dormitory: 400,000 KRW
– Cultural Excursions: 300,000 KRW
– Insurance: 50,000 KRW
– Pick-up at Incheon airport (Non-refundable): 50,000KRW

Please be advised that the program fee total does not include:
– Roundtrip Airfare + Airport Tax
– Korea VISA fee
– Personal expense
– Departure to Incheon airport from Gwangju
– other expenses ouccured prior, during, after that related with the program

Two students from universitas airlangga will be chosen thorougly to receive Tuition and Dormitory fee waiver (scholarship worth KRW 900,000) from CNU.
However should you want to apply this program under your full personal expense, students are welcome to apply.

Should you need further information regarding application process, do not hesitate to consult with our staff by email (international@iop.unair.ac.id) facebook page message.

UNAIR students who are interested to apply this program must fill our internal selection form by March 6th, 2015 13.00 WIB

Chonnam National University International Summer Session 2015
Apply: http://s.unair.ac.id/CNUISS2015

UNAIR Students Application Deadline : March 6th, 2015 13.00 WIB

Chonnam National University (CNU), Korea, is delighted to introduce a chance to study and travel during the four-week period over this summer in the Chonnam National University International Summer Session 2015 (CNUISS 2015).

Last year, CNU invited 63 international students and 12 professors from partner universities and they were very satisfied with their one month stay at CNU. The courses offered have a length of 4 weeks and are taught by the professors of proven expertise and experience in the most leading-edge areas of knowledge of CNU and partner universities abroad. Students can take up to two classes and get six credits and travel across Korea with the international students from 20 different countries including Chonnam students.

download program brochure: https://db.tt/E9wGo8VP

The Following is a brief overview of the program:
Period: June 23 - July 20, 2015
Class Hours: 45 hours (3 hours a day/4 days a week/4 week period) **CNU will issue the official transcript after this program.
Cultural Excursions: Twice a week (Wed. and Sat.)

- Welcoming & Farewell Party
- Korean Folk Village
- Temple Stay
- POSCO: the world’s largest multinational steel-making company by market value
- Korean Traditional Cooking, Clothing Trials & Etiquette Classes
- Korean Baseball Game
- Gwangju 518 Memorial Park
- Trip to Seoul, DMZ(Demilitarized Zone) & Jeonju city
- Boryung Mud Festival

Official Language of the Program: English
Class Setup: A mixture of Korean students and international students.
Fee: Total 1,400,000KRW
     - Application Fee (Non-refundable): 100,000 KRW
     - Tuition: 500,000 KRW
     - Dormitory: 400,000 KRW
     - Cultural Excursions: 300,000 KRW
     - Insurance: 50,000 KRW
     - Pick-up at Incheon airport (Non-refundable): 50,000KRW

Please be advised that the program fee total does not include:
- Roundtrip Airfare + Airport Tax
- Korea VISA fee
- Personal expense
- Departure to Incheon airport from Gwangju
- other expenses ouccured prior, during, after that related with the program

Two students from universitas airlangga will be chosen thorougly to receive Tuition and Dormitory fee waiver (scholarship worth KRW 900,000) from CNU.
However should you want to apply this program under your full personal expense, students are welcome to apply.

Should you need further information regarding application process, do not hesitate to consult with our staff by email (international@iop.unair.ac.id) facebook page message.

UNAIR students who are interested to apply this program must fill our internal selection form by March 6th, 2015 13.00 WIB