Global Youth Video Competition on Climate Change

article6_youth_carousel_global_youth_video_competitionStart date: June 5, 2015
End date: August 17, 2015

Tvebiomovies is a film competition now in its sixth year, and open to people around the world with access to a camera. Think about a project or campaign you are involved in to combat climate change, an action which convinced your parents, school or college to take climate action, a lobbying of your elected members of parliament or your city leaders. Whatever is making a difference, turn it into a snappy concise video and join the competition. Some key questions to answer are:

  • Why did you choose to engage in this climate action?
  • What were some of the key things that took place?
  • What were some of the successes?
  • Where did these successes occur (locally, nationally or internationally)?
  • How can youth from similar countries replicate the activities that have been implemented?

Eligibility:

This content is open for people between 18 and 30 year old. Tvebiomovies is looking for creative inspirational stories about your action on climate change. The winning entries being judged by our panel will take into account the following criteria:

  • Content: clearness and effectiveness of the video in documenting a story about climate change, promoting action and/or offering new solutions;
  • Innovation, originality, and impact: telling a climate story in a fresh and unusual way, appealing to a broad and diverse audience and encouraging further thought and action;
  • Technical expertise: quality of camera and audio work, effectiveness of editing and strength of script.

Prizes:

  • Round trip to COP21/CMP11 in Paris, France from 30 November to 11 December 2015 (including accommodation and other expenses);
  • Position as a youth reporter for COP21/CMP11, responsible for assisting UNFCCC Newsroom team with videos, articles and social media posts.

There will be two winners:

  • One winner will be chosen based on the most number of views on tve‘s You Tube channel during the voting period;
  • The other winner will be selected by members of the UNFCCC Secretariat, UNDP-SGP and others.

How to Apply?

  • Make a three minute film about the action you are involved in to combat climate change;
  • Complete your entry using online form;
  • The videos may be recorded in any language, but English subtitles must be provided;
  • Films which meet the criteria will be uploaded to tve’s You Tube channel and a shortlist of entries will be viewed by the judging panel.

source:

http://www.youthop.com/competitions/global-youth-video-competition-on-climate-change-2347

http://www.tvebiomovies.org/globalyouth.php

Participate in the ‪#‎YouthDay‬ Campaign for International Youth Day 2015

IYD_20152 copy

Deadline: July 30, 2015

International Youh Day: 12 AUGUST 2015

 

The 2015 International Youth Day theme is Youth Civic Engagement. Youth Civic Engagement, a main goal of the United Nations System-Wide Action Plan on Youth (Youth-SWAP), seeks to promote young people’s effective inclusive civic engagement at all levels. There has been recent increasing attention and policy and programming focus on youth civic engagement by governments, UN entities, regional and multilateral organizations, CSOs, youth and researchers.

On 12 August 2015, the UN Department of Economic and Social Affairs (UNDESA) and the UN Development Programme (UNDP) with the support of the UN Inter-agency Network on Youh Development is organizing an event to commemorate International Youth Day under the theme Youth Civic Engagement. Find more information about the International Youth Day 2015 event here.

International Youth Day 2015 Online Campaign #YOUTHDAY

The engagement and participation of youth is essential to achieve sustainable human development. Yet often the opportunities for youth to engage politically, economically and socially are low or non-existent.

More efforts are needed to raise awareness about the importance of youth civic engagement and its benefits to the individual and to society, including for sustainable development as well as resilience and wellbeing. The International Youth Day 2015 campaign aims at promoting civic engagement and participation of youth in politics and public life, so that young people can be empowered and bring a full contribution to society, development and peace.  You can be part of these efforts!

The Inter-Agency Network on Youth Development, led by the co-chairs, DESA and UNDP, is running an online campaign in the lead up to International Youth Day 12 August 2015. The campaign will open up a space for young people to share their stories and ideas on civic engagement activities. Young people will be able to share their message by submitting a photograph that relates to the theme, by tweeting ideas and opinions on the theme using #YouthDay, or by organizing an International Youth Day Event. Youth should contribute in the building and designing of their future!

What we want:

Tweets about the positive impact of youth participating in youth civic engagement activities
Photos of young people portraying how they engage in and promote civic engagement activities for change
Spread the word about International Youth Day – share our material via FB, Twitter and Instagram using the hashtags #YouthDay
Organize an event to celebrate International Youth Day in your community, school, youth club, or workplace. You can get some ideas from our toolkit.

What you get:

You’ll help in spreading the word about the need of engaging youth in positive opportunities for youth civic engagement and participation.
Selected photo entries will be chosen for the #YouthDay competition, to be selected by UN4Youth Facebook followers. The winning photo will be showcased at the International Youth Day event on 12 August in UN
Headquarters, and online, via @UN4Youth and @undp4youth Social Media platforms, and may be used for the World Youth Report 2015
Selected tweets will be showcased in the #YouthDay Postcard on social media
If you organize an event, let us know about it, and we’ll Map it on our IYD activities MAP.
Share your story with the world! Get involved and submit your photo to youth@un.org by 30 July 2015 or to UN4Youth Instagram account using #YouthDay along with the copyright release FORM.

sources:

– http://undesadspd.org/Youth/InternationalYouthDay/2015.aspx

– http://www.youthop.com/competitions/participate-in-the-%e2%80%aa%e2%80%8eyouthday%e2%80%ac-campaign-for-international-youth-day-2015-2381

#Insight: Mentalitas Bangsa

Inspiration/ˌɪn.spɪˈreɪ.ʃ ə n/ noun

 1. [ C or U ] someone or something that gives you ideas for doing something

 

Berikut ini merupakan kisah yang patut direnungkan bagi kita mahasiswa S1. Tulisan ini saya dapatkan dari Line grup SMA saya. Semoga menginspirasi

Dari Prof Dermawan Wibisono (TI 84, dosen SBM ITB)

Saat mendapat beasiswa ke Australia 1995, mahasiswa Indonesia sempat diinapkan 3 malam di rumah penduduk di suatu perkampungan untuk meredam shock culture yang dihadapi.

Saya bersama dengan kawan dari Thailand menginap di Balarat, di peternakan seorang Ausie yang tinggal suami istri bersama dengan anak tunggalnya. Luas peternakannya kira-kira sekecamatan Arcamanik, dengan jumlah sapi dan dombanya, ratusan, yang pemliknya sendiri tak tahu secara pasti, karena tak pernah menghitungnya dan sulit memastikannya dengan eksak.

Suatu sore saya terlibat perbincangan dengan anak tunggalnya di pelataran rumah di musim panas yang panjang, di bulan Janauari 1995.
Aussie:”Why so many people form your country take a PhD and Master degree here?”
Saya:” Why not? your country give a grant, not loan, for us? so it is golden opportunity for us to get higher degree. Why you just finish your education at Diploma level, even it is free for Aussie to take higher degree?”
Aussie:” I don’t need that degree, my goal is just to get a skill how to make our business broader. Now I am starting my own business in textile and convection, so I just need the technique to produce it, not to get any rubbish degree ..”

Dua puluh tahun kemudian saya masih termenung, berusaha mencerna fenomena yang terjadi di negeri ini. Begitu banyak orang tergila-gila pada gelar doktor, profesor, sama seperti tahun 1970an ketika banyak orang tergila-gila pada gelar ningrat RM, RP, GKRH.
Dan tentu orang yang berusaha mendapatkan gelar itu tak terlalu paham dengan substansi yang dikandung dalam gelar yang diisandang. Pernah dengan iseng kutanyakan kepada supervisorku di Inggris sana, saat mengambil PhD:
” Why don’t you take a professor?” tanya saya lugu kepada supervisorku yanng belum profesor padahal Doktornya cumlaude dan sudah membimbing 10 doktor baru.
Dengan serta merta ditariknya tangan kanan saya. Ditatapnya mata saya tajam-tajam. “Look,” katanya dengan muka serius: “..Professor is not a status symbol or level in expertise, but professor is mentality, is a spirit, is a way of life, is a wisdom, so get it, is just the matter of time if you have ready for all requirements… But have you ready with the consequence of it?”
Dan profesor saya lebih cepat, saya dapatkan dari pembimbing saya yang arif dan bijaksana itu.

Merenungi dua kejadian itu, semakin saya sadari, bahwa Indonesia memiliki segala sumber daya untuk maju, tapi mentality lah yang menjadi kendala utama.

Social sciences dan social behaviour menjadi hal terpenting dalam study yang harus dilakukan oleh orang-orang yang memiliki kemampuan IQ, EQ dan SQ yang tinggi. Dan celakanya, sudah lama kadung diyakini di sini bahwa ilmu eksakta lebih sulit dari pada non exacta. Dan persyaratan masuk jurusan non exacta yang di Australia butuh IELTS 7.5 dibandingkan dengan engineering yang hanya butuh 6.0, berbanding terbalik dengan yang diterapkan di sini. Akibatnya, negara menjadi amburadul karena yang banyak mengatur negara dan pemerintahan bukanlah orang yang memilki kemampuan untuk itu.

Dari mana mesti mulai membenahi hal ini?
Pendidikan dasar dan Pendidikan Tinggi. Seperti Finlandia yang pendidikannya termasuk terbaik di dunia. Guru-guru di sana merupakan profesi terhormat dengan pemenuhan kebutuhan diri yang mencukupi. Jadi guru didapatkan dari the best of class dari level pendidikan yang ditempuh. Sehingga penduduk Finlandia sudah hampir 100% memiliki degree Master. Bukan didapatkan dari pilihan kedua, pilihan ketiga, atau daripada tidak bekerja.

Melihat acara Kick Andy beberapa hari lalu: Nelson Tansu dan Basuki, sebagai tamu undangan, adalah contoh konkrit, dua orang expert Indonesia yang qualified yang bekerja di negara USA dan Swedia, dan mereka tergabung dalam 800 orang expert Indonesia yang diakui di luar negeri dan bekerja di luar negeri. Artinya Indonesia bisa, Indonesia memiliki kemampuan. Yang menjadi masalah adalah how to manage them in Indonesia environment? How we arrange them, how to make synergy between government, industry, university to bring Indonesia together to be world class?

Melihat management pemerintahan yang amburadul? Tidak usah susah-susah menganalisis dengan integral lipat tiga segala. Lihat saja satu spek sederhana: gaji Presiden yang 62.5 juta dan gaji menteri yang 32.5 juta dibandingkan dengan gaji direktur BUMN dan lembaga keuangan yang mencapai lebih dari 100 juta per bulan, itu sudah kasat mata, bahwa menentukan gaji saja sudah tidak memperhatikan: range of responsibility, authority, impact to the Indonesia society, dan sebagainya, apalagi menentukan yang lain. Semua asal copy paste dari luar tanpa melihat esensi yang dikandungnya.

Aku termenung, mengingat pembicaranku dengan ayahanda saat kelulusanku dulu 26 tahun yang lalu. Kepada beliau kuutarakan niatku untuk merantau ke luar negeri, dan apa jawab beliau:”Tidak usah pergi, kalau semua anak Indonesia yang pintar ke luar negeri, siapa nanti yang akan mendidik orang Indonesa sendiri?”
Dan kini aku tergulung dalam idealisme, aktualisasi diri, dan kepatuhanku kepada orang tua.

Hal yang paling kutakuti dalam hidup adalah jika dipimpin oleh orang-orang yang tidak sidiq, amanah, tabliq, fathonah. Dan terutama dipimpin oleh orang yang tidak lebih pandai, sehingga semuanya jadi kacau. Dan kekacauan terjadi di mana-mana, dalam berbagai level.

Wallahu alam bisawab

Halal Bihalal SMANDASA

1274

reunion /ˌriːˈjuː.ni.ən/ /ˈ-njən/  noun  
a social event for a group of people who have not seen each other for a long time

Wah, setelah sekian lama tidak bertemu dengan teman-teman SMA akhirnya bisa bertemu lagi dengan mereka di acara halal bihalal SMA. Acara halal bihalal kali ini dilaksanakan tgl 25 kemarin di Depot Kanton, sampingnya Museum Brawijaya Malang.

Banyak rasa campur aduk bisa bertemu dengan teman-teman SMA, haru dan seneng yang pasti. Bertemu dengan teman SMA ku itu gak biasa, karena anak-anaknya luar bisa. Mereka semua menginspirasi, memiliki karakter masing-masing yang asyik banget kalau diajak diskusi. Bahkan kemarin, setelah acara halal bihalal selesai beberapa dari kita ke Matos (aku, Luthfi, Son, Sharien, Shakina, dan Yusa). Disana kita bertemu dengan Ofi dan Mbk Ucun.

Setelah shopping beberapa saat kita berdiskusi di foodcourt dari sebelum maghrib sampai jam setengah sembilan malam. Topik yang kita bahas kebanyakan adalah agama Islam di mata dunia dan juga beberapa aspek dalam Islam seperti takdir, jodoh, dan karakter manusia.

Benar-benar diskusi yang menyenangkan dan menginspirasi sekali. Yang aku dapatkan dari diskusi kemarin itu adalah bahwa setiap diri kita itu adalah agen agama, apa yang kita perbuat itu akan mencerminkan agama yang kita yakini. Intinya, untuk membuat image Islam baik lagi di mata dunia itu adalah dengan berbuat berdasarkan Islam, yakni perdamaian, bukan apa yang dilakukan oleh ISIS. ISIS is not an Islam. They are terrorist of the vilest degree, I believe they are orchestrated underground by some nations that afraid of Islam development. Who knows.

Back to Halal bihalal again, ini beberapa foto yang bisa nggambarin kayak gimana sebenernya halal bihalal kemarin.

62867

3410811605 4019 34112 146460 146466 146476